Strona głównaTrendyJakich przypraw używać do herbaty?

Jakich przypraw używać do herbaty?

Chyba każdy z nas lubi po całym dniu otulić się kocem w otoczeniu miękkiego blasku świec. Nieważne czy robimy to zimą przy kominku, czy latem na balkonie, w takim momencie idealnym dopełnieniem jest aromatyczna herbata z przyprawami, która nie tylko rozgrzewa, ale też pozwala na chwilę relaksu i odprężenia po dniu pełnym wrażeń. Odpowiednio przygotowany napar może dodatkowo działać na poprawę naszej odporności i ochronić organizm przed infekcjami. Istnieje mnóstwo pomysłów i przepisów na aromatyczne herbaty, a wybór dodatków jest naprawdę szeroki. Poznaj najciekawsze przyprawy do herbaty i skomponuj idealną mieszankę dla siebie.

Goździki

Goździki to jedna z najpopularniejszych przypraw dodawanych do herbat, która dodatkowo słynie ze swoich właściwości zdrowotnych. Mają one działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwbólowe. Goździki są to suszone pąki kwiatowe goździkowca wonnego, który występuje w Azji i Afryce. Mają słodko-pikantny, korzenny aromat, który zawdzięczają zawartemu w nich olejkowi eterycznemu o nazwie eugenol. Dzięki niemu goździki posiadają właściwości odkażające i przeciwbólowe. Oprócz niego zawierają również wiele innych składników, które korzystnie działają na zdrowie, a są to na przykład witaminy C, B6, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, a nawet niacyna. Ze względu na swój wyjątkowy smak goździki idealnie sprawdzą się do rozgrzewających, zimowych herbat, ale również do ziołowych naparów doskonałych na długie, letnie wieczory.

Kardamon

Kardamon to niezwykle interesujące przyprawa, która dzięki swoim właściwościom leczniczym ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale też w medycynie naturalnej. Jest to bowiem sprawdzony sposób na przeziębienie, odchudzanie, ale również na potencję i odświeżenie oddechu. Kardamon zawiera cenne olejki eteryczne, które wpływają rozkurczająco na żołądek i pobudzają produkcję soków trawiennych, powinny więc po niego sięgać osoby z kłopotami trawiennymi. Dodatkowo kardamon niszczy bakterie H. pylori, które powodują powstawanie wrzodów. Jest on również cennym źródłem wielu witamin i minerałów. Kardamon ma ostry, słodki i piekący smak oraz cytrusowo-korzenny aromat. Jest więc genialnym dodatkiem do każdego rodzaju herbat. Można go również z powodzeniem łączyć z innymi przyprawami, na przykład z cynamonem czy anyżem.

Cynamon

Herbata z przyprawami kojarzy nam się przede wszystkim z cynamonem. Zmielona kora cynamonowca cejlońskiego to przyprawa, której smak i aromat doceniamy głównie w okresie świątecznym, jednak z powodzeniem można go dodawać do herbaty przez cały rok. Jest to niezwykle aromatyczny składnik, który dodatkowo podkreśla smak innych przypraw. Poza jego niepowtarzalnym smakiem i zapachem, który uwielbia prawie każdy z nas, cynamon posiada również szereg właściwości prozdrowotnych. Wykazuje on głównie działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dodatkowo jego stosowanie zapewnia przyspieszenie przemiany materii, rozgrzewa i niesie właściwości antyoksydacyjne. Przy wyborze cynamonu trzeba jednak pamiętać o zakupie produktu wysokiej jakości. Najlepszy rodzaj oferują sklepy specjalizujące się w herbatach i przyprawach, takie jak na przykład hurtownia Herba-ta.

Sprawdź ofertę na przyprawy używane do herbat: https://herba-ta.pl/category/ziolowe-i-korzenne-ziola-i-przyprawy.

latest articles

explore more