Strona głównaTrendyOliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Właściwości oliwy z oliwek były wykorzystywane już od szóstego tysiąclecia przed naszą erą. W kuchni europejskiej znalazła się ona za sprawą starożytnych Greków i Rzymian, którzy zajmowali się uprawą drzewek oliwnych. Ceniono głównie walory smakowe płynnego produktu, choć wykorzystywano go także dla pielęgnacji ciała, by na dużej zachować młodość. Dziś wiemy, że oliwa z oliwek stanowi źródło cennych witamin i minerałów, i wykazuje liczne właściwości prozdrowotne.

„Płynne złoto”

Oliwa z oliwek to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwasu oleinowego, linolowego, omega-3 i omega-6), które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL odpowiedzialnego za powstawanie miażdżycy i innych chorób naczyniowo-sercowych. Zawarte w oliwie witaminy A i E wspomagają przemianę materii, witamina D odpowiada za mocne kości, a witamina K wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. Jest to produkt oczyszczający organizm z toksyn, a dzięki zawartości związków fenolowych opóźnia starzenie się komórek, przez co chroni przed nowotworami.

Smaki śródziemnomorskie

W starożytności to właśnie oliwa, jako podstawowy składnik, nadawała niezwykły smak potrawom. Zastosowanie jej w kuchni jest nieograniczone, gdyż można stosować ją na zimno, jako dodatek do sałatek lub do smażenia, ponieważ spala się ona w temperaturze 210 stopni Celsjusza. Najbardziej wartościowa jest oliwa nierafinowana extra virgin, tłoczona na zimno. Bez obaw można dodawać ją do potraw poddawanych obróbce termicznej, gdyż zachowa ona swoje właściwości.

Naturalny kosmetyk

W kosmetyce doceniono właściwości natłuszczające i odżywcze oliwy, dlatego znalazła ona zastosowanie jako produkt przeznaczony do pielęgnacji skóry i włosów, zwłaszcza tych przesuszonych i wymagających regeneracji. Zawarta w oliwie witamina F odbudowuje powłokę lipidową skóry sprawiając, że staje się ona nawilżona i bardziej elastyczna.

Oliwa może być dodana o kąpieli, połączona z cukrem jako oczyszczający peeling lub naniesiona na twarz, by zlikwidować trądzik czy też zapobiec zmarszczkom. Produkt zapewni także, dzięki zawartości kwasów tłuszczowych, profesjonalną pielęgnację włosów. Oliwa zamyka łuski włosów, przez co nie są one narażone na utratę wody i stają się mniej łamliwe.

Delikatesy Aleora oferują wysokiej jakości oliwę z oliwek extra virgin sprowadzoną z ojczyzny oliwy Grecji i Hiszpanii, zachowującą wszystkie walory odżywcze i smakowe produktu. W asortymencie znajdują się także certyfikowane oliwy z dodatkiem nut smakowych takich jak cytryna, chili czy dzikie zioła, które wykreują niezwykłe aromaty naszych potraw.

latest articles

explore more